15 Eylül 2010 Çarşamba

Suni Çim Yatırımları

Başta futbol olmak üzere çeşitli alanlarda spor yatırımları yapmak artık girişimciler için çok kolay. Birçok farklı seçenek var. Bu alanda faaliyet gösteren ve malzeme ithal eden şirketler girişimciye gereken tüm yatırım danışmanlığı desteğini de veriyorlar.
Safran Yer Döşemeleri firması, temsilcisi olduğu Alman SMG International tarafından geliştirilen malzemelerle, yatırımcılar için suni çim sahaları kuruyor. Bu alanda yatırım yapmak isteyenlere tüm teknik danışmanlığı da veren şirket, isteyen yatırımcılar için yatırıma koşu pistini de ekliyor.
Suni çimin gelişmesinde FIFA'nın uluslararası müsabakalarda çim saha kullanımını teşvik etmesi de önemli rol oynadı. Halihazırda FIFA'nın çim saha kullanımına teşvik amacı ile başlattığı pilot çalışmada Avrupa'da belirlenen beş ülkeden bir tanesi Türkiye.
Türkiye'de tam tespiti yapılmamasına karşılık 5 binin üzerinde çim saha bulunuyor. Bu rakamın tamamı suni çim. Ancak kimi profesyonel kulüplerin sahalarının dışında tamamına yakını standartlara uygun olmayan çimden yapılıyor. Dolayısı ile rehabilite edilmeleri gerekiyor.
Son dönemde gerek maliyetlerdeki ucuzluk ve gerekse bakım şartlarının daha uygun olması dolayısı ile kulüplerin suni çime dönük ilgisi de doruğa çıkmış durumda.
Pazardaki ihtiyaca paralel olarak da dünya devleri Türkiye'ye dönük ilgilerini son dönemde bir hayli arttırdı. Pazara en son uluslararası arenadan güçlü bir oyuncu girdi. Gerek suni çim inşaası ve gerekse bakımı alanında Avrupa'nın en büyük firması olan Alman SMG International, Safran Yer Döşemeleri Sanayi ile birlikte Türkiye pazarına adım attı.
Geçmişte Beşiktaş İnönü Stadı'nın suni çim yatırımını gerçekleştiren, Fenerbahçe antrenman sahasının suni çim bölümünün bakımını yapan firmanın yurt dışında da 15'in üzerinde kurduğu suni çim sahası bulunuyor.
Safran Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Çalışkan son dönemde FIFA'nın da teşvikleri sonucu suni çim yatırımlarına büyük ilgi olduğunu, bu durumun pazarın cazibesini büyük oranda arttırdığını söylüyor. İrili ufaklı bütün kulüplerin suni çime dönüş yaptığını belirten Çalışkan, "Sağlık ve mailyet açısından suni çime dönüş bir mecburiyet. Bir tarafından mevcut sahalar ıslah edilirken, diğer yandan yeni inşaatlar suni çim üzerinden yapılıyor" diyor.
Bir sahanın kurulum maliyeti metrekare başına 40 euro civarında. Bir futbol antrenman sahasının ideal büyüklüğünün 4000 metrekare olduğu düşünüldüğünde kurulum maliyeti 160.000 euro'yu buluyor. Aynı büyüklükteki bir sahanın yıllık bakım maliyeti ise 10.000 euro civarında.
Bu büyüklükte bir saha için doğal çim maliyeti aynı değerleri buluyor. Bununla birlikte, doğal çim için her yıl yapılacak bakım masrafı suni çimin beş katını buluyor. Suni çimin kullanım ömrü 7, hatta 10 yıla kadar uzayabiliyor.
İstanbul Kozyatağı'nda faaliyet yürüten Safran Yer Döşemeleri, Türkiye temsilciliğini yürüttüğü SMG'nin Türkiye genelinde bayilik çalışmasını da yürütecek. İmalatın yanı sıra bakıma dönük malzeme satışının da yürütüleceği bölge bayiliklerinin sayısı ilk etapta 7 olarak belirlendi. Bayilik şartlarının karşılıklı görüşme ile netlik kazanacağını söyleyen Çalışkan, "Şartlar potansiyel ve yaratılacak iş hacmine göre değişebilir" diyor. Bununla birlikte bayilik için minimum 40000 euro'luk yatırım gerektiği belirtiliyor.

Detaylı bilgi için : (0-216) 658 72 93

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder